Какво е пренасочване и как да го настроите

Наличието на дублирани страници в сайта е сигурен знак, че е време да изпратите вашия SEO специалист за напреднало обучение. Дубликатите значително пречат на напредъка. Когато една търсачка види две еднакви страници на уебсайт, тя не може да реши коя да счита за основна. В резултат на това тя стига до заключението, че се опитват да я заблудят.

Наказанието за това е намаляване на ранга на страниците

Пренасочванията помагат за решаването на проблема с дубликати. Статията ще ви каже как да направите пренасочване и ще ви научи как да изберете подходящия тип пренасочване.

Какво е пренасочване?
С прости думи, пренасочването е пренасочване на потребител от Списък на електронната поща на промишлеността една страница към друга. Искате ли да видите какво означава пренасочване със собствените си очи? Отидете на уебсайта на Google, добавете наклонена черта .

Тази диаграма ще ви помогне да разберете какво е пренасочване на сайт

Какво е пренасочване

Потребителят въвежда URL адреса (адреса на страницата) в адресната лента на браузъра. Нека обозначим този URL като Url 1.
Браузърът се свързва със сървъра с искане да покаже страницата на Url 1.
Сървърът вижда: на страницата е конфигурирано правило, според което страница, достъпна на Url 2, трябва да се отвори на Url 1. Той дава втората страница на браузъра, който, без да вижда уловката, я показва на потребителя.
Потребителите обикновено не забелязват пренасочването, защото получават информацията, от която се нуждаят.

Списък на електронната поща на промишлеността

Пренасочването може да бъде конфигурирано така, че пренасочването да се извършва от браузъра. Това е изключителен случай, който ще разгледаме по-късно.

В SEO терминологията Url 1 се нарича донор, Url 2 се нарича акцептор. Точно както истинските донори даряват кръв или плазма, URL адресът на донора дарява авторитет и свързва маса с акцептора.

Видове пренасочвания
Има два основни вида пренасочване и два, които се използват много по-рядко.

Основни видове пренасочвания

301 – страницата е преместена за постоянно на нов адрес.
302 – страницата временно смени адреса си.
Защо е важно за търсачката да знае дали дадена страница е променила адреса си временно или за постоянно? Пренасочването 301 всъщност позволява на сървъра да разбере, че новият URL трябва да бъде индексиран и е по-добре да изхвърлите стария от индекса. URL адресите в индекса се сменят.

С временно пренасочване е по-трудно, моля, концентрирайте се тук. Виждайки пренасочване 302, търсачката разбира, че няма нужда незабавно да премахва страницата, от която се извършва пренасочването, от индекса. Следователно, първо PS индексира страницата, към която се извършва пренасочването, след това сравнява URL дължините на 2 страници google shopping – što je to? и оставя в индекса тази с по-къс URL. От страниците, достъпни на адресите Това е официална информация от Yandex, която се появи в Webmaster през 2017 г.

Пренасочванията 303 и 307 са алтернативи за временно пренасочване

Те са необходими, защото някои браузъри използват метода GET за нова заявка, тъй като е по-сигурен. Пренасочването 302 е предназначено за метода POST – тоест в редица браузъри няма да има автоматично пренасочване към 302. Пренасочването 303 е най-добре конфигурирано за страници, където има формуляри за попълване (и в резултат на това сигурността е важна). Състояние 307 е пълен аналог на 302 за HTTP 1.1. Пренасочването 307 работи с всички методи на заявка, но когато се използва несигурният метод POST, той играе на сигурно и иска потвърждение от потребителя.

И така, кое временно пренасочване е най-добре да използвате? Отговор: няма. Погрижете се за вашия SEO човек, главата му вече е подута от постоянно актуализирана информация. Има 90% шанс, че други пренасочвания освен 301 няма да бъдат полезни. Ще е необходим временен, ако например планирате A/B тестване.

Кога трябва да направите пренасочване?
Ето примери за ситуации, в които се използват пренасочвания:

При обединяване на адреси на страници след преминаване към защитен сертификат (HTTPS). 301 пренасочвания са конфигурирани на страници с HTTP. Поради такова масово движение обикновено има спад в трафика, но по-късно, с пренасочване, позицията на сайта в търсенето се възстановява.

При преместване на сайт в друг домейн

За да изключите дубликати на началната страница с префикс .
Когато продукт на онлайн магазин временно е изчерпан. Друг случай за използване на 302 пренасочвания. Можете да настроите временно пренасочване от картата с изчерпан продукт към картата с продукт в buy leads наличност, за да не губите трафик.
Ако сайтът има мобилна версия. Защо ви е необходимо пренасочване в тази ситуация? Да пренасочва всички, които влизат от смартфони и таблети към поддомейна на мобилната версия (vk.com -> m.vk.com).
Ако URL адресът е изграден според структурата на директорията и трябва да добавите ниво към него.
Кога да конвертирате URL в малки букви.
За пренасочване от несъществуващи URL адреси към страница 404.
Не можем да изключим обикновеното човешко невнимание. Да кажем, че мениджърът на съдържанието е объркал и е публикувал съдържанието два пъти – това означава, че пренасочването трябва да пренасочи към страница, чийто URL е написан по-компетентно.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *