Pogledajmo kakav bi mogao biti put kupca

Prodajete li online? Postoji li offline točka? Kombiniranje online i offline prodaje? Postoji mišljenje da suvremeni potrošači preferiraju online kupovinu, a stacionarna trgovina izumire. Ali to nije istina.

Ponašanje pri kupnji znatno se promijenilo posljednjih godina, a put kupaca od početnog upoznavanja robne marke do kupnje proizvoda često je složen i zbunjujući. Ovaj proces dovodi do fenomena poznatog kao ROPO (istraživanje online, kupnja izvan mreže) učinak. Što je to i kako će vam pomoći u stvaranju uravnotežene marketinške strategije, reći ćemo vam dalje.

Što je ROPO jednostavnim riječima?

ROPO doslovno znači “Istražuj online, kupuj izvan mreže.” Model se također može protumačiti kao “istražujte izvan mreže, kupujte online”. To podrazumijeva sljedeće:

  • potrošač traži informacije na web stranicama ili putem društvenih mreža, ali zapravo kupuje proizvod u fizičkoj trgovini;
  • kupac saznaje sve što mu je potrebno u maloprodaji i vrši narudžbu putem internet trgovine.

ROPO efekt ilustrira činjenicu da se potrošači vole kretati između različitih kanala kada donose odluke o kupnji. Ovakav stil ponašanja uočen je u različitim dobnim skupinama, posebice nakon pandemije COVID-19. Štoviše, to je tipično ne samo za maloprodajni segment (B2C), već i za B2B sferu, bez obzira na cijenu ili složenost proizvoda.

 

. Na primjer, Oksana, stanovnica Odese, odlučila je kupiti novi pametni telefon. Ali želi isprobati je li ovaj ili onaj model udoban za držanje u ruci. Odlazi u lokalnu trgovinu elektronikom da vidi što joj se sviđa, a što ne. Da pojasnimo, sve što je zanima, obraća se prodavaču za savjet. Time su joj jasnije razlike među modelima.

Nakon povratka kući, Oksana još iti Baza podataka e -pošte za funkciju posla stabuvijek sumnja u svoj izbor i nastavlja svoju potragu. Traži modele koje je vidjela u trgovini, čita recenzije, čita recenzije i uspoređuje cijene na internetu. Kao rezultat toga, ona uspijeva pronaći odgovarajuću opciju. Zatim, Oksana odlazi na web stranicu iste robne marke elektronike na kojoj je prethodno bila, vidi popust, naruči i odlazi preuzeti robu na offline točki (tj. u trgovinu u koju je išla od samog početka).

Baza podataka e -pošte za funkciju posla

 

Prepoznajete li se? Vjerujte mi, niste sami. Prema istraživanju,do 99%potrošači koriste internet za analizu i procjenu dostupnih opcija prije kupnje u fizičkim trgovinama. Ljudi uspoređuju proizvode i čitaju recenzije prije nego što donesu konačnu odluku o tome gdje kupiti artikl koji im treba.

Za trgovce je to signal da prilagode  Mobilkompatibel hjemmeside og applikationsudvikling svoje marketinške strategije promjenjivom ponašanju kupaca. Moraju uzeti u obzir da prilikom donošenja odluke o kupnji u fizičkoj trgovini potrošače sve više mogu privući informacije objavljene na internetu.

Zašto je važno uzeti u obzir ROPO efekt u online promociji?

Razumijevanje ROPO učinka može biti ključni faktor uspjeha za tvrtke. Mnoge tvrtke već poduzimaju strateške korake kako bi maksimalno iskoristile prednosti ROPO-a, što im pomaže izgraditi jače odnose s kupcima.

Razvoj online trgovine s naručivanjem jednim klikom, izrada mobilne aplikacije s dostavom na offline točku, postavljanje kartice tvrtke na Google karte samo su neke od metoda koje se koriste za postizanje ovog učinka. Putem interneta potrošač ne samo da se može upoznati s asortimanom proizvoda, već i lako pronaći najbližu trgovinu, provjeriti dostupnost robe, proučiti recenzije drugih korisnika ili planirati svoju rutu.

No, valja podsjetiti da strategije teom sm clean emai jermeljene na ROPO učinku zahtijevaju ne samo prilagodbu digitalnih alata, već i optimizaciju interakcije na fizičkim prodajnim mjestima. Krajnji cilj je potaknuti potencijalnog kupca na kupnju u tradicionalnoj trgovini.

ROPO efekt je značajan i prije svega učinkovit alat za isticanje među konkurentima. U vremenu kada se brišu granice između online i offline svijeta, uspjele su tvrtke koje su već predstavile inovativna rješenja koja ove dvije sfere spajaju u jedinstvenu cjelinu.

Baza podataka e -pošte za funkciju posla

Iako Ukrajina nikada nije bila vodeća

Opće stanje digitala u Ukrajini i glavni podaci o ukrajinskim korisnicima Ukrajinci su prilično aktivni na internetu. A to potvrđuje nekoliko pokazatelja: […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *